Paikallismuseoiden ohjaus ja neuvonta

Maakuntamuseotutkija neuvoo ja opastaa maksutta toimialueensa ei-ammatillisesti hoidettuja museoita museotyön eri osa-alueilla aina museorakennusten korjauksista kokoelman luettelointiin ja näyttelyiden tekemisestä eri rahoituskanavien hyödyntämiseen. Lisäksi tutkija neuvoo ja opastaa muita yhteisöjä ja yksityishenkilöitä paikallisperinteen tallentamiseen ja säilyttämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Maakuntamuseotutkija yhdessä alueellisen vastuumuseon muiden tutkijoiden kanssa valvoo ja ohjaa harkinnanvaraisten valtionavustusten käyttöä, toimii asiantuntijana paikalliskulttuurihankkeissa ja pyrkii edistämään museoiden välistä yhteistyötä. Lisäksi alueellinen vastuumuseo pitää rekisteriä toimialueensa museokokoelmista.

Päijät-Hämeen alueellisen vastuumuseon toimialueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen kunnat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä.

 

Päijät-Hämeen museoiden työryhmä


Museopaiva2019.jpg
Päijät-Hämeen museopäivän 2019 osallitujia Itä-Hämeen museon portailla Hartolassa. Kuva A-R Vaden.

Päijät-Hämeen museopäivässä 5.9.2018 pidetty Päijät-Hämeen museoyhdistyksen vuosikokous päätti linjata yhdistyksen toimintaa uudelleen ja siirtyä työryhmämuotoiseen toimintaan. Perustettuun työryhmään kutsuttiin mukaan kaikki alueen museot.

Työryhmä valitsee edistettäviä hankkeita, joihin keskitytään määräajaksi (vuosi - kaksi vuotta). Työryhmän tarkoituksena on kehittää alueen museoiden yhteistyötä ja tarjota vertaistukea sekä kontakteja alueen museotoimijoiden kesken. Työryhmän toimintaa koordinoi Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo, joka yhdessä työryhmän kanssa huolehtii vuosittaisen Päijät-Hämeen museopäivän järjestämisestä.

Työryhmän kokouksissa on vuosina 2018 - 2019 tarkoituksena yhteistyössä ja tavoitteellisen aikataulun sekä ohjeellisen rungon avulla työstää kullekin museolle oma kokoelmapoliittinenohjelma. 

Työryhmässä on tällä hetkellä edustettuna 16 museota. Päijät-Hämeen alueellisen vastuumuseon toimialueella museoita on yhteensä 34. Museoista kahdeksan on ammatillisesti hoidettuja ja lisäksi alueella on yksi Kansallismuseon museokohde, jonka yleisötominnasta huolehtii yhdistys. Valtaosa alueen museoista, 13 kpl, on yhdistysten ja säätiöiden omistuksessa ja nämä toimivat pitkälti vapaaehtoisvoimin. Kuntien omistamia ei-ammatillisia museoita alueella on kuusi, loppujen omistuspohja on yksityinen tai ei tiedossa.

Työryhmän kokouksista tiedotetaan sähköpostilla (tarvittaessa kirjeillä) ja alueellisen museotyön sivulla. 

YHTEYSTIEDOT

Maakuntamuseotutkija

Historiallinen museo kiinni remontin vuoksi

Museo on sulkenut ovensa yleisöltä 2.9.2018 alkaen. Kiitämme yleisöä kuluneesta vuodesta - seuraa tiedostusta korjaustöiden etenemisestä!

Lahden taidemuseo on suljettu

Lahden taidemuseo on sulkenut ovensa osoitteessa Vesijärvenkatu 11. Avaamme ovet uusissa tiloissa Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin valmistuttua!

Ihanasti sanottu -näyttely on auki yleisölle!

Sanataituri Gösta Sundqvistista kertova Ihanasti sanottu -näyttely on avautunut Radio- ja tv-museo Mastolassa 14.11.2019.

JUSSI JOKISEN työ Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi 2021

Vuonna 2021 järjestettävän 21. Lahden kansainvälisen julistetriennalen tunnusjulisteeksi valittiin yksimielisesti Jussi Jokisen ehdotus.

Hiihtomuseossa valittiin uusia jäseniä kunniagalleriaan - Nordic Ski Hall of Fameen

Hiihtomuseon kunniagalleriaan Nordic Ski Hall of Fame valitaan neljä uutta urheilijaa juhlallisesti kisalauantaina iltamäenlaskun tauolla.

 

Paikallismuseon työkirja

paikallismuseon-tyokirja.jpg


Paikallismuseotoiminta Suomessa 2015

paikallismuseotoiminta-suomessa-2015.jpg

 

 

Rakkaudesta kulttuuriperintöön.
Paikallismuseotoiminnan kehittämistyöryhmän loppuraportti.
Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2012:5