Ohjelma Keskiviikko 6.7.

Kadonneen salasanan metsästys

09.00 – 17.00

Radio- ja tv-museo Mastola
Radiomäenkatu 37, Lahti

Vapaa pääsy piha-alueelle

 • Salasana on hukassa, löydätkö vihjeiden avulla oikeat kirjaimet? Pihasuunnistusta lapsille ja perheille Mastolan piha-alueella, luvassa palkkio salasanan löytäjille.

  Museoviikon aikana pihasuunnistusta joka päivä museon aukioloaikana, suunnistus on maksutonta. Mastolaan normaali pääsymaksu, alle 18 vuotiaat maksutta.

  Lue lisää Radio- ja tv-museo Mastolasta

Pihatalkoot

10.00 – 13.00

Karralan kotiseututalo
Myllymäentie 32, Koliseva (Iitti)

Vapaa pääsy

 • Tervetuloa mukaan pihatalkoisiin Karralan 1700-luvulta peräisin olevan talon pihapiiriin!

  Voit osallistua piha-aidan kunnostamiseen ja maalaamiseen. Talkoissa tarjolla myös pihan niittoa, kukkapenkkien kunnostusta ja kitkemistä sekä tarvittaessa päärakennuksen ja aittojen siivoamista.

  Talkoilun lomassa voit tutustua Karralan perinteitä huokuvaan tunnelmaan. Kaikki ovat tervetulleita mukaan!

  Lue lisää Karralan kotiseututalosta

Tutustu Arrakosken myllyyn ja teolliseen historiaan

10.00 – 14.00

Arrakosken mylly
Arrakoskentie 66, Padasjoki

Vapaa pääsy!

 • Museoviikon aikana mahdollisuus tutustua harvoin avoinna olevaan kohteeseen! Joka päivä vapaa pääsy, opas päivystää päivittäin eri paikoissa.

  Myllymuseo ja kyläkahvila Pannu avoinna. Kyläkahvilassa opas kertomassa Arrakosken teollisesta historiasta. Mahdollisuus tutustua historiapolkuun ja kosken varrella sijaitsevaan myllyyn ja historiallisiin rakennuksiin.

   

Päheet melojat retkellä Päijät-Hämeessä

10.00 – 16.00

Suomen melontamuseo
Kahvisaari, Lahti

Vapaa pääsy

 • Nähtävää on sekä ulkona että sisätiloissa. Melontamuseossa esillä paikallisen retkimelonnan esittelyä v. 1960 alkaen, samoin esitellään Päijät-Hämeen melontareittejä. Museon piha-alueella kahvisaaressa vanha retkimeloja esittelee leiriytymistään, melontavarusteitaan, yöpymisvarusteitaan ja ateriointiaan. Pysyväisnäyttely on avoinna museossa. Museoalueelle kahvisaareen on kulku Niemen sataman edustalta, tai vesitse suoraan saareen.

  Kahvitarjoilua vapaaehtoisella maksulla. Ei ruuhkaa. Kahvisaaressa mahdollisuus istua Vesijärven rannalla ja nauttia omia eväitään kauniissa maisemassa.

  Vierailupyyntö suuremmille ryhmille

  Lue lisää Melontamuseosta

   

Mailta ja vesiltä – A. Th. Böökin valokuvanäyttely

10.00 – 17.00

Padasjoen kirjasto
Vaahteratie 4, Padasjoki

Vapaa pääsy

 • Lahden Historiallisen museon osallistavan Muistamo-projektin kautta tuotettu näyttely varakkaan padasjokelaisen merkkihenkilön Albert Theodor Böökin (1958-1943) valokuvista.

  Valokuvien kautta on mahdollista sukeltaa 1900-luvun alun elämään Padasjoella. Albert Böök tunnettiin luonnonhistorian opettajana, Hämeenlinnan kaupunginmuseon perustajana sekä paikallisena museomiehenä, jolle luonto ja kulttuuriasiat olivat lähellä sydäntä. Albert Böökillä perheineen oli Padasjoella kesäpaikka Kerttusalo ja hän on aikanaan Kellosalmentietä pitkin pyöräillessään taltioinut Padasjokea lasinegatiiveille

  Näyttely avautuu 2.7 Padasjoen kirjastolla osana Päheet museot -viikkoa ja on tämän jälkeen avoinna Padasjoen kirjastolla kirjaston aukioloaikoina. Omatoimikirjasto avoinna palveluaikojen ulkopuolella päivittäin 7–21.

   

  Lue lisää Muistamo-hankkeesta

   

Adele Hiirulaisen juustokiipeli -kierros

11.00 – 11.45

Heinolan kaupunginmuseo
Kauppakatu 14, Heinola

7/5/0 €, Museokortti

 • Adele Hiirulainen vie lapset ja lapsenmieliset retkelle Heinolan kaupunginmuseon Made in Heinola-perusnäyttelyyn, jonne on ripoteltu Ruokajuurilla-näyttelyn murusia.

  Hiirulaisen kanssa ihmetellään Heinolan historiaa, kurkistetaan entisaikojen ruokakaappeihin ja pohditaan yhdessä lasten kysymyksiä. Astu museoon ja seikkailu voi alkaa!

  Tapahtumaan on museon normaali pääsymaksu, alle 18-vuotiaat pääsevät maksutta museoon.

  Lue lisää Heinolan kaupunginmuseosta

Avoimet ovet Hämeenkosken kotiseutumuseolla

11.00 – 14.00

Hämeenkosken kotiseutumuseo
Keskustie 36, Hämeenkoski

Vapaa pääsy

 • Kotiseutumuseolla on perusnäyttelyn lisäksi avoinna myös esinemuseon yläkerrassa 2.7. avautuva näyttely Kosken Hl pioneerit sodan ja rauhan aikana. Näyttelyssä esitellään koskelaisten pioneerien toimintaa 1930-luvulla, sotien 1939-1945 aikana sekä sotien jälkeistä sotainvalidien huoltotoimintaa ja sotaveteraanityötä nykypäivään asti.

  Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esille poikkeusoloihin varautumisen merkitystä maanpuolustukselle ja kriisien jälkeisen aineellisen ja henkisen tuen tärkeää osuutta yhteisön palautumisessa normaalioloihin.

  Lue lisää Hämeenkosken kotiseutumuseosta.

Avoimet ovet Sysmän kotiseutumuseolla

11.00 – 15.00

Sysmän kotiseutumuseo
Makasiininmäentie, Sysmä

Vapaa pääsy

 • Sysmän kotiseutumuseon perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Museon perusnäyttelyssä on esillä Sysmän historiaa ja esineistöä aina esihistorialliselta ajalta lähtien. Maanviljelys-ja kotitalousesineistön lisäksi esillä on mm. paikkakunnan kouluihin ja kartanokulttuuriin liittyvää materiaalia. Museon piha-alueelta löytyy muinaistalo, aitta ja katoksessa kirkkovene.

  Kotiseutumuseo toimii kahdessa kerroksessa vanhassa pitäjämakasiinissa. Kivisissä ulkoportaissa on monta askelmaa. Valitettavasti käynti museoon ei ole esteetön.

   

Elävää musiikkia Harmonikkamuseolla

11.00 – 16.00

Suomen harmonikkamuseo
Uotintie 4, Sysmä

5 €

 • Esillä museon historiaa teemanäyttelyssä Museo 30 Vuotta.  Elävää musiikkia museoviikolla.

  Lue lisää Harmonikkamuseosta

   

Kesäpäivä Danielson-Kalmarin huvilalla

11.00 – 17.00

Danielson-Kalmarin huvila
Kalmarintie 8, Vääksy

Vapaa pääsy

 • OHJELMASSA:

  klo 12.00 Kurkkaus Danielson-Kalmarin huvilaelämään
  Danielson-Kalmarin huvilan opastus sisältää talon historiaa sekä kurkistuksen isäntäväen huvilaelämään. Opastamassa Asikkala-opas Merja Palokangas-Viitanen.

  klo 13.30 Eino Leino ja muusat
  ”Kuka saattaisi lempeä vastustaa”. Runoja ja tarinoita, Sisko Ojanperä. Kesto 30 min.

  Huvilan kesän näyttelyyn Rohdot, juuret koko päivän vapaa pääsy.

  Rohdot, juuret esittelee Sasha Huberin ja Petri Saarikon kuluneen vuoden aikana syntyneitä teoksia: niittitauluja, piirroksia ja maalauksia. Teoksissa palataan juurille, ja niissä pohditaan elämän jatkuvaa muutosta aikana, joka janoaa hengen ja luonnon välistä yhteyttä.

  On rautaista vastata maailman kutsuun. Ironista, kuinka routa palauttaa kulkijan juurilleen. Maailman yhteyksien ruostuessa voi tunnustella yhteydenkaipuun purkautumista. Juuret lukitsevat paikoilleen hyvässä ja pahassa. Niiden äärellä voi parantua, hiljentyä pohtimaan läsnäoloa sekä syntyä uudelleen.

  Lue lisää Danielson-Kalmarin huvilasta

Tutustu Urajärven kartanoon

11.00 – 17.00

Urajärven kartanomuseo
Kartanontie 77, Urajärvi

8/6 €

Sotiemme 1939-45 perintö

12.00 – 16.00

Sotilaslääketieteen museo
Helsingintie 199, Lahti

10/7 €

 • Miten haavoittuneet hoidettiin 1939-45 rintamalta kotiin? Sankarivainajien pitkä tie kotiin, Naiset sotien tehtävissä, Hennalan kasarmialueen historia – museossa toistakymmentä eri näyttelyosastoa kahdessa kerroksessa. Hennalan historia ja Sodan ajan lääkintähuolto -elokuvat pyörivät nonstoppina, lisäksi esitelmiä joka päivä 5.7.-10.7. klo 13.00.

  Museoviikon esitelmät klo 13.00:

  5.7. YH-ajan 1939 linnoitustyöt Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.
  Salpalinja-opas Juha Kilpeläinen
  Ennen talvisotaa aloitettiin itärajan linnoitustyöt. Mitä kaikkea ehdittiin valmistella kymmenien tuhansien henkilöiden työllä?

  6.7. Hennalan kasarmialue 1910–2022
  Kotiseutuneuvos Seppo Toivonen
  Venäläiset ostivat kasarmialueen kesäkuussa 1910. Venäläisten poistuttua alue oli punakaartin hallussa ja sotavankilana.

  7.7. Kymijoen- ja Luumäenlinjan linnoittaminen talvisodan aikana.
  Salpalinja-opas Juha Kilpeläinen
  Talvisodan alettua, antoi Päämaja käskyn sekä pioneerikomentajalle, että merivoimien komentajalle nykyisen Kymenlaakson alueella suoritettavista linnoitustöistä. Kenraali Sarlin sai suoritettavakseen ns. Luumäenlinjan työt ja Kenraali Valve Kymijoenlinjan työt. Esitelmässä paneudutaan töiden laajuuteen sekä työvoiman hankinnan haasteisiin.

  8.7. Lahti 1918. Punaisen vallan aika, taistelut sekä vankileiri
  Kotiseutuneuvos Seppo Toivonen
  1918 tammikuussa Lahdessa tapahtui vallankumous. Punainen hallinto vallitsi huhtikuun puoleen väliin. Parin viikon taistelun punakaartin ja saksalaisten välillä jälkeen Hennalaan perustettiin Lahden sotavankila.

  9.7. Kaakkois-Suomen itärajan linnoittaminen 1939–40
  Salpalinja-opas Juha Kilpeläinen
  Itsenäisyyden turvaamiseksi tehtiin valtavia linnoitustöitä itärajalla ennen talvisotaa ja sen jälkeen.

  10.7. Lahden sotavankila – Punavankileiri Hennalassa
  Kotiseutuneuvos Seppo Toivonen
  Toukokuun alussa 1918 perustettiin Lahden sotavankila, jonka nimi muuttui syksyllä Lahden pakkotyölaitokseksi. Enimmillään leirillä oli yli 10 000 punavankia. Vankileiri lopetettiin syksyllä 1919.

  Esitelmät sisältyvät museon lipun hintaan.

  Lue lisää Sotilaslääketieteen museosta

Antin Automuseon ja Viivin Vintagen avoimet ovet

12.00 – 17.00

Antin Automuseo
Vesivehmaantie 308, Asikkala

Vapaa pääsy

 • Antin Automuseo sekä museon käsityöpuoti ovat normaalisti avoinna vain sopimuksesta. Pienimuotoisessa, harvoin avoinna olevassa kotimuseossa esillä ajoneuvoja pääasiassa 1960-1970 -luvuilta. Kesäaikaan museossa on esillä parikymmentä ajoneuvoa.

  Automuseon yläkerrasta löydät Viivin Vintagen kesäpuodin. Viivin Vintage myy uniikkeja, huolella valikoituja vaatteita sekä asusteita menneiltä vuosikymmeniltä. Löydät valikoimista pääasiassa vintagevaatteita sekä asusteita pääasiassa 1960-1990 -luvuilta. Viivin Vintagen verkkokaupasta löydät tällä hetkellä yli 1500 tuotetta!

  Lue lisää Antin Automuseosta.

Avoimet ovet Asikkalan kotiseutumuseolla

12.00 – 18.00

Asikkalan kotiseutumuseo
Kirkkotie 43, Asikkala

Vapaa pääsy

 • Opas, kulttuuriantropologian professori Matti Sarmela esinemuseolla klo 12-14 ja opas Miika Mäkäläinen museoalueella klo 12-18. Kotiseutumuseolla joka päivä Eino Salmisen valokuvanäyttely ”Vääksyn vesillä ja vähän muuallakin”.

  Lue lisää Asikkalan kotiseutumuseosta

Metsän riistaa & veden viljaa -näyttely

12.00 – 18.00

Hollolan kotiseutumuseo
Parinpellontie 11, Hollola

5/3/0 €

 • Hollolan Kotiseutuyhdistyksen metsästys- ja kalastusaiheinen näyttely esittelee eläimistöä ja pyynnin perinteitä mailta sekä järviltä. Näyttelyssä mukana Suomen Metsästysmuseo.

  5 €/hlö, yli 10 hlö ryhmät 3 €/hlö, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

  Lue lisää Hollolan Kotiseutumuseosta

Veden mahti -tehtäväpolku

12.00 – 18.00

Hollolan kotiseutumuseo
Rälssintie 6, Hollola

Maksuton tapahtuma

 • Koko perheen omatoiminen tehtäväpolku Hollolan talomuseoalueella.

  Tehtäväpolku on maksuton, kotiseutumuseoon normaali pääsymaksu 5 €/hlö, yli 10 hlö ryhmät 3 €/hlö, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

  Lue lisää Hollolan Kotiseutumuseosta

Kävelykierros Tainionvirralla

13.00

Itä-Hämeen museo
Koskipääntie 2, Hartola

15/5 €

 • Kierroksen aikana tutustumme opastetulla kävelyllä Tainionvirran rantamaisemaan esihistoriasta nykyisyyteen. Lisäksi vierailemme taidesalonki Talviossa ja Koulukarttojen kertomaa -näyttelyssä. Lähtö museoviikolla joka päivä Itä-Hämeen museon pihasta.

  Osallistumismaksu museokortilla 5€.

  Lue lisää Itä-Hämeen museosta.

Taiteilijatapaaminen: Tuula Lehtinen

16.00 – 17.00

Heinolan taidemuseo
Kauppakatu 4, Heinola

7/5/0 €, Museokortti

 • Rikki! Keramiikkakommentteja -näyttelyn taiteilijatapaamissa pääset tutustumaan tarkemmin teosten taustoihin.

  Ensimmäisellä kerralla kokoonnumme yhteen taiteilija Tuula Lehtisen kanssa keskustelemaan muun muassa erilaisista keramiikan tekniikoista ja inspiraation lähteistä. Myös veden äänet ovat päässeet yhteen teokseen mukaan.

  Taiteilijan haastattelua voit seurata myös Facebook Livenä @heinolanmuseot.

  Taidemuseolle on mahdollista jäädä keskustelemaan ja nauttimaan taiteesta sen sulkeutumiseen asti klo 18:00.

  Tapahtumaan on museon normaali pääsymaksu, alle 18-vuotiaat pääsevät maksutta museoon.

  Lue lisää Heinolan taidemuseosta

Orimattilan kotiseutumuseon ohjelmallinen 70-vuotispiknik

16.15 – 18.30

Orimattilan kotiseutumuseo
Pappilantie 4, Orimattila

Vapaa pääsy

 • Sirkus- ja teatteriteemaista ohjelmaa koko perheelle! Vapaa pääsy. Omat eväät ja viltit mukaan!

  OHJELMAKlo 16.15 Klovni Dodo hauskuuttaa ja yhdistelee veikeällä tavalla slapstick-komiikkaa, taikuutta ja sirkustaidetta.Klo 17.15 Täti Hattara, teatteri Tuomikko. Vuorovaikutteinen klovneriaesitys, jossa katsojat pääsevät auttamaan Täti Hattaraa lapsenvahtihommissa.Klo 18 Taidevankkuri Linnuntie. Tapani Kokon ja Virpi Kannon hulvaton esitys yhdistää vanhanajan kiertävää sirkusta ja performanssia.

  Lue lisää Orimattilan kotiseutumuseosta.

Monimuotoinen maisema luovuuden lähteenä -maastotyöpaja

16.30 – 18.30

Hiihtomuseo
Salpausselänkatu 8, Lahti

Maksuton tapahtuma

 • Oletko pohtinut, miten luonto on vaikuttanut kulttuuriimme viimeisen 9000 vuoden aikana? Tiedätkö, miksi jääkauden jälkeen Suomea asuttavat ihmiset asettuivat juuri Salpausselkien läheisyyteen? Haluaisitko kokea toiminnallisen luontoretken, jossa pääset sekä oppimaan että käyttämään luovuuttasi? Nyt siihen on mahdollisuus, sillä osana Salpausselkä Geoparkin opetusohjelmien kehittämistyötä järjestämme Monimuotoinen maisema luovuuden lähteenä -työpajaa avoimena ja maksuttomana retkenä kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa mukaan!

  Retki suuntautuu Hiihtomuseolta polkuja pitkin Salpausselän suppaan ja maasto on vaativaa. Mikäli osallistuminen askarruttaa, otathan yhteyttä ja kysyt lisätietoja: ympäristökasvattaja Emma Marjamäki p. 044 416 4951. Retken järjestävät Salpausselkä Geopark ja Hiihtomuseo.

  Lähtö hiihtomuseon pääovelta (mäkikatsomon pohjoispuoli), Salpausselänkatu 8.

  Lue lisää Salpausselkä Geoparkista

  Lue lisää Hiihtomuseosta

  Huom! Hiihtomuseo sulkeutuu klo 17.00, museoon normaali pääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta.

   

Puutarhaleikkejä ja alustus 1700-luvun luontokäsityksestä

17.00 – 18.00

Lääninkivalteri Aschanin talo
Kauppakatu 3b, Heinola

Maksuton tapahtuma

 • Puutarhaopin tuntija Pehr Kalm piti luonnon kauneutta hyödyllisenä: puutarhoissa oleskelu ja kävely, kirjojen lukeminen ulkosalla, veden liplatuksen kuuntelu ja kukista nauttiminen edistivät ihmisen terveyttä.

  Illan aikana Lääninkivalteri Aschanin talon kesäisessä puutarhassa alustus 1700-luvun luontokäsityksestä, Franz Mikael Franzénin luontorunoutta ja ryhmäleikki Henna Paasosen vetämänä.

  Lue lisää Lääninkivalteri Aschanin talosta