Ohjelma Tiistai 5.7.

Kadonneen salasanan metsästys

09.00 – 17.00

Radio- ja tv-museo Mastola
Radiomäenkatu 37, Lahti

Vapaa pääsy piha-alueelle

 • Salasana on hukassa, löydätkö vihjeiden avulla oikeat kirjaimet? Pihasuunnistusta lapsille ja perheille Mastolan piha-alueella, luvassa palkkio salasanan löytäjille.

  Museoviikon aikana pihasuunnistusta joka päivä museon aukioloaikana, suunnistus on maksutonta. Mastolaan normaali pääsymaksu, alle 18 vuotiaat maksutta.

  Lue lisää Radio- ja tv-museo Mastolasta

Avoimet ovet Hiihtomuseolla

09.00 – 17.00

Hiihtomuseo
Salpausselänkatu 8, Lahti

Vapaa pääsy

 • Hiihtomuseolla voit tunnelmoida legendaarisen Lahden urheilukeskuksen maisemissa! Hiihtomuseon perusnäyttelyyn kertoo  hiihtomenneisyydestä  arkihiihtäjän, hiihtoharrastajan ja ammattilaisurheilijan näkökulmasta. Näyttelyssä huomioidaan keväthanget löytäneet kuntoilijat ja kouluhiihdosta traumatisoituneet sivakoijat. Näyttely kuljettaa kävijät menneiden vuosituhansien takaisista hiihtotavoista oman aikamme hiihtotrendeihin, kuten laskettelu- ja lumilautailukulttuuriin.

  Perusnäyttelyn lisäksi Hiihtomuseo tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä.  Sisulla sankariksi -näyttely esittelee suomalaisen kilpahiihdon kultakautta 1950- ja 1960-luvulta 1970-luvulle.

  Hiihtourheilun hyväksi – Lahden Hiihtoseura 100 vuotta tutustuttaa kävijän maineikkaan Lahden Hiihtoseuran vaiheisiin.

  Lue lisää Hiihtomuseosta

Orimattilan julkinen taide ja vanha keskusta -kävelykierros

10.00 – 11.30

Kulttuuritalo
Lahdentie 65, Orimattila

Maksuton tapahtuma

 • Näemme kävelykierroksella julkisia veistoksia ja vanhoja rakennuksia  Orimattilan keskustassa.

  Lähtö Orimattilan kulttuuritalolta, jonka pihaan voi jättää auton (os. Lahdentie 65, 16300 Orimattila). Reitin kokonaispituus on n. 2,5 km ja reitillä tutustutaan veistoksiin ja vanhoihin rakennuksiin Erkontien ympäristössä. Reitti ei sisällä kirkon ympäristön eikä Jymylinnanmäen muistomerkkejä. Oppaana kulttuuripäällikkö Henrika Suna. Osallistuminen on maksutonta.

  Hyvät kävelykengät ja sään mukainen vaatetus!

  Tutustu Orimattilan taidemuseoon.

  Huom! Orimattilan taidemuseo ei ole avoinna tiistaisin.

Tutustu Arrakosken myllyyn ja teolliseen historiaan

10.00 – 14.00

Arrakosken mylly
Arrakoskentie 66, Padasjoki

Vapaa pääsy

 • Museoviikon aikana mahdollisuus tutustua harvoin avoinna olevaan kohteeseen! Joka päivä vapaa pääsy, opas päivystää päivittäin eri paikoissa.

  Myllymuseo avoinna. Myllyllä opas kertomassa Arrakosken teollisesta historiasta. Mahdollisuus tutustua historiapolkuun ja kosken varrella sijaitsevaan myllyyn ja historiallisiin rakennuksiin.

   

Päheet melojat retkellä Päijät-Hämeessä

10.00 – 16.00

Suomen melontamuseo
Kahvisaari, Lahti

Vapaa pääsy

 • Nähtävää on sekä ulkona että sisätiloissa. Melontamuseossa esillä paikallisen retkimelonnan esittelyä v. 1960 alkaen, samoin esitellään Päijät-Hämeen melontareittejä. Museon piha-alueella kahvisaaressa vanha retkimeloja esittelee leiriytymistään, melontavarusteitaan, yöpymisvarusteitaan ja ateriointiaan. Pysyväisnäyttely on avoinna museossa. Museoalueelle kahvisaareen on kulku Niemen sataman edustalta, tai vesitse suoraan saareen.

  Kahvitarjoilua vapaaehtoisella maksulla. Ei ruuhkaa. Kahvisaaressa mahdollisuus istua Vesijärven rannalla ja nauttia omia eväitään kauniissa maisemassa.

  Vierailupyyntö suuremmille ryhmille

  Lue lisää Melontamuseosta

   

Mailta ja vesiltä – A. Th. Böökin valokuvanäyttely

10.00 – 17.00

Padasjoen kirjasto
Vaahteratie 4, Padasjoki

Vapaa pääsy

 • Lahden Historiallisen museon osallistavan Muistamo-projektin kautta tuotettu näyttely varakkaan padasjokelaisen merkkihenkilön Albert Theodor Böökin (1958-1943) valokuvista.

  Valokuvien kautta on mahdollista sukeltaa 1900-luvun alun elämään Padasjoella. Albert Böök tunnettiin luonnonhistorian opettajana, Hämeenlinnan kaupunginmuseon perustajana sekä paikallisena museomiehenä, jolle luonto ja kulttuuriasiat olivat lähellä sydäntä. Albert Böökillä perheineen oli Padasjoella kesäpaikka Kerttusalo ja hän on aikanaan Kellosalmentietä pitkin pyöräillessään taltioinut Padasjokea lasinegatiiveille

  Näyttely avautuu 2.7 Padasjoen kirjastolla osana Päheet museot -viikkoa ja on tämän jälkeen avoinna Padasjoen kirjastolla kirjaston aukioloaikoina. Omatoimikirjasto avoinna palveluaikojen ulkopuolella päivittäin 7–21.

   

  Lue lisää Muistamo-hankkeesta

   

Avoimet ovet Hämeenkosken kotiseutumuseolla

11.00 – 17.00

Hämeenkosken kotiseutumuseo
Keskustie 36, Hämeenkoski

Vapaa pääsy

 • Kotiseutumuseolla on perusnäyttelyn lisäksi avoinna myös esinemuseon yläkerrassa 2.7. avautuva näyttely Kosken Hl pioneerit sodan ja rauhan aikana. Näyttelyssä esitellään koskelaisten pioneerien toimintaa 1930-luvulla, sotien 1939-1945 aikana sekä sotien jälkeistä sotainvalidien huoltotoimintaa ja sotaveteraanityötä nykypäivään asti.

  Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esille poikkeusoloihin varautumisen merkitystä maanpuolustukselle ja kriisien jälkeisen aineellisen ja henkisen tuen tärkeää osuutta yhteisön palautumisessa normaalioloihin.

  Lue lisää Hämeenkosken kotiseutumuseosta.

Tutustu Urajärven kartanoon

11.00 – 17.00

Urajärven kartanomuseo
Kartanontie 77, Urajärvi

8/6 €

Opastettu kierros Vääksynjoen ankeriaat

12.00 – 12.45

Vääksyn vesimylly- ja sähkövoimalaitosmuseo
Vääksyntie 15, Vääksy

Vapaa pääsy

Puhetta Päijänteestä

12.00 – 14.00

Asikkalan kotiseutumuseo
Kirkkotie 43, Asikkala

Vapaa pääsy

 • Vuorovaikutteinen esitys. Asikkalan kotiseutumuseolla mukana pj. Ilkka Murto ja opas Leena Lehtinen. Kotiseutumuseolla joka päivä Eino Salmisen valokuvanäyttely ”Vääksyn vesillä ja vähän muuallakin”.

  Lue lisää Asikkalan kotiseutumuseosta

Sotiemme 1939-45 perintö

12.00 – 16.00

Sotilaslääketieteen museo
Helsingintie 199, Lahti

10/7 €

 • Miten haavoittuneet hoidettiin 1939-45 rintamalta kotiin? Sankarivainajien pitkä tie kotiin, Naiset sotien tehtävissä, Hennalan kasarmialueen historia – museossa toistakymmentä eri näyttelyosastoa kahdessa kerroksessa. Hennalan historia ja Sodan ajan lääkintähuolto -elokuvat pyörivät nonstoppina, lisäksi esitelmiä joka päivä 5.7.-10.7. klo 13.00.

  Museoviikon esitelmät klo 13.00:

  5.7. YH-ajan 1939 linnoitustyöt Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.
  Salpalinja-opas Juha Kilpeläinen
  Ennen talvisotaa aloitettiin itärajan linnoitustyöt. Mitä kaikkea ehdittiin valmistella kymmenien tuhansien henkilöiden työllä?

  6.7. Hennalan kasarmialue 1910–2022
  Kotiseutuneuvos Seppo Toivonen
  Venäläiset ostivat kasarmialueen kesäkuussa 1910. Venäläisten poistuttua alue oli punakaartin hallussa ja sotavankilana.

  7.7. Kymijoen- ja Luumäenlinjan linnoittaminen talvisodan aikana.
  Salpalinja-opas Juha Kilpeläinen
  Talvisodan alettua, antoi Päämaja käskyn sekä pioneerikomentajalle, että merivoimien komentajalle nykyisen Kymenlaakson alueella suoritettavista linnoitustöistä. Kenraali Sarlin sai suoritettavakseen ns. Luumäenlinjan työt ja Kenraali Valve Kymijoenlinjan työt. Esitelmässä paneudutaan töiden laajuuteen sekä työvoiman hankinnan haasteisiin.

  8.7. Lahti 1918. Punaisen vallan aika, taistelut sekä vankileiri
  Kotiseutuneuvos Seppo Toivonen
  1918 tammikuussa Lahdessa tapahtui vallankumous. Punainen hallinto vallitsi huhtikuun puoleen väliin. Parin viikon taistelun punakaartin ja saksalaisten välillä jälkeen Hennalaan perustettiin Lahden sotavankila.

  9.7. Kaakkois-Suomen itärajan linnoittaminen 1939–40
  Salpalinja-opas Juha Kilpeläinen
  Itsenäisyyden turvaamiseksi tehtiin valtavia linnoitustöitä itärajalla ennen talvisotaa ja sen jälkeen.

  10.7. Lahden sotavankila – Punavankileiri Hennalassa
  Kotiseutuneuvos Seppo Toivonen
  Toukokuun alussa 1918 perustettiin Lahden sotavankila, jonka nimi muuttui syksyllä Lahden pakkotyölaitokseksi. Enimmillään leirillä oli yli 10 000 punavankia. Vankileiri lopetettiin syksyllä 1919.

  Esitelmät sisältyvät museon lipun hintaan.

  Lue lisää Sotilaslääketieteen museosta

Kävelykierros Tainionvirralla

13.00

Itä-Hämeen museo
Koskipääntie 2, Hartola

15/5 €

 • Kierroksen aikana tutustumme opastetulla kävelyllä Tainionvirran rantamaisemaan esihistoriasta nykyisyyteen. Lisäksi vierailemme taidesalonki Talviossa ja Koulukarttojen kertomaa -näyttelyssä. Lähtö museoviikolla joka päivä Itä-Hämeen museon pihasta.

  Osallistumismaksu museokortilla 5€.

  Lue lisää Itä-Hämeen museosta.

Laguksen kaikuja Orttenkalliolta

17.00 – 18.30

Kenraalimajuri Ernst Ruben Laguksen muistomerkki
Keskustie 39 a, Hämeenkoski

Vapaa pääsy

 • Tiirismaan puhaltajat esittävät puhallinmusiikkia Teurojoen rannalla kenraalimajuri Ruben Laguksen muistomerkin tuntumassa. Orkesterin säestämänä esiintyy myös lauluduo Retrotytöt.

  Orkesteri esiintyy muistomerkin edustalla ja yleisöalue on joen vastarannalla. Tilaisuuden yhteydessä on maksullinen kahvi- ja virvoketarjoilu, jonka tuotto menee Päheet museot -viikon tapahtumien järjestämisen tukemiseen.

   

  Lue lisää Koski-seurasta.