Ohjelma Perjantai 7.7.

Taiteilijan tehopäivystysvastaanotto -osallistava performanssi

11.00 – 18.00

Danielson-Kalmarin huvila
Kalmarintie 8, Asikkala

5/4 €

 • Päivystysvastaanotto on tarkoitettu niin perusterveille kuin äkillisesti sairastuneille ja loukkaantuneille, joiden tulee saada nopeasti hoitoa tai joille hoidon viivästyminen voi aiheuttaa pysyvää terveydellistä haittaa. Vastaanotolle saavuttaessa täytetään esitietolomake, osallistuminen ei vaadi lähetettä tai muuta valmistautumista.

  Performanssitaiteilija Mari Aaltosen vastaanotto otti paikkansa ensimmäistä kertaa Taidelaitos Haihatuksen kesänäyttelyssä 2022. Danielson-Kalmarin huvilan vastaanotolla luvassa yhteen päivään tiivistetty tehopäivystys.

  Liput 5/4€. Samalla lipulla pääsee näyttelyyn koko kesän ajan.

  Lue lisää Danielson-Kalmarin huvilasta

Elävää musiikkia Suomen Harmonikkamuseolla

12.00 – 16.00

Suomen Harmonikkamuseo
Uotintie 4, Sysmä

Vapaa pääsy

 • Tutustu Suomen Harmonikkamuseoon elävän harmonikkamusiikin tahdittamana!

  Museossa on esillä lähes kaksisataa harmonikkaa ja yli 50 huuliharppua eri maista, pääpainon ollessa kuitenkin Suomessa valmistetuissa harmonikoissa. Museon vanhin esine on lusikkabassoharmonikka vuodelta 1850. Soittimien lisäksi museossa voi tutustua muuhun harmonikka-aiheiseen esineistöön sekä kuva- ja palkintogalleriaan.

  Lue lisää Harmonikkamuseosta

Avoimet ovet Heinolan kaupunginmuseolla

11.00 – 16.00

Heinolan kaupunginmuseo
Kauppakatu 14, Heinola

Vapaa pääsy

 • Näyttely ”Elämän poluilta. Anja Juurikkala 100 vuotta” kaupunginmuseossa 7.5.-3.9.2023.

  Heinolan museoiden ystävä ja suurlahjoittaja Anja Juurikkala (1923–2015) täyttäisi tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi rakennamme kaupunginmuseoon näyttelyn, jossa hänen tuotantoaan tarkastellaan hänen henkilöhistoriansa kautta. Keskeisiä teemoja ovat suku ja perhe, rakkaat eläimet, matkat ja rohkeat kokeilut. Museon saliin rakennetaan myös juhlakattaus Juurikkalan Runo-astiastolla.

  Lue lisää Heinolan kaupunginmuseosta

Avoimet ovet Heinolan taidemuseolla

11.00 – 16.00

Heinolan taidemuseo
Kauppakatu 4, Heinola

Vapaa pääsy

 • Vapaa sisäänpääsy Heinolan taidemuseoon koko päivän ajan!

  Kesän näyttely Veden ja harjun välissä on avoinna 10.6.–27.8.2023. Sara ja Liisa Ilveskorven näyttely sitoutuu vahvasti Heinolaan harjun ja virran välille. Sara Ilveskopi tutkii vesistön roolia ja Liisa peilaa Heinolaa toisaalta nuoruusmuistojen kautta, toisaalta tätä päivää vieraana kaupungissa.

  Lue lisää Heinolan taidemuseosta

Avoimet ovet ja kehruukahvila Makasiinimuseolla

15.00 – 19.00

Padasjoen kotiseutumuseo
Kuusikuja 1, Padasjoki

Vapaa pääsy
Kehruutyöpaja 5 €

 • Avoimet ovet Padasjoen kotiseutumuseolla koko museoviikon ajan. Kahvila palvelee aukioloaikoina.

  Museoviikon ohjelma Makasiinimuseolla:

  Maanantai 3.7. Ekin kyläkävely, lähtö klo 19 Laivarannasta
  Erkki Rantasalo opastaa kulttuurikierroksen Padasjoen kirkonkylällä.

  Tiistai 4.7. Hannelen käsityöpaja
  Pääset kokeilemaan perinnekäsitöitä Hannele Mattilan opastamana.

  Keskiviikko 5.7. riukujen valmistelua aitaa varten
  Syksyllä pidetään riukuaitatalkoot, nyt valmistellaan siihen tarpeita, kuoritaan riukuja ja teroitetaan ja hiilletään pystytolppia.

  Torstai 6.7. Saksalan kartanon puistokierros, lähtö museolta klo 16
  Tutustutaan historialliseen Saksalan kartanonpuistoon Christian Creutzin opastamana
  Saksalan kartano puistoineen ja puukujanteineen on edustava 1800-luvun kartanorakentamista, puutarha- ja puistosuunnittelua edustava kokonaisuus.

  perjantai 7.7. Joannan kehruukahvila
  Tule kokeilemaan kehruuta perinnerukilla 5€/15min ja maistelemaan vegaanisia leivonnaisia lähimetsän yrttiteen kera.

  Lue lisää Padasjoen Makasiinimuseosta

Avoimet ovet Padasjoen kotiseututalolla

11.00 – 15.00

Padasjoen kotiseututalo
Koulukuja 2, Padasjoki

Vapaa pääsy

 • Entisen hirsikoulun museohuoneissa esineitä, valokuvia ja tarinoita Padasjoen paikallishistoriasta sekä poimintoja kätilö Anna Niirasen elämästä. Vaihtuvien näyttelyiden tilassa Lahden historiallisen museon näyttely Albert Theodor Böökin (1858-1943) Padasjoella ottamista valokuvista. Näyttelyä on ideoitu kuntalaisten kanssa Muistamo-työpajoissa. Kouluarkeen voi tutustua entisajan luokkahuoneessa, jossa koulutarvikkeilla saa myös leikkiä. Yhdistysten kahvio palvelee.

  Ryhmävaraukset Padasjoen kirjastosta, p. 044 0529 300.

Tutustu Arrakosken myllyyn ja teolliseen historiaan

10.00 – 15.00

Arrakosken mylly
Arrakoskentie 66, Padasjoki

Vapaa pääsy!

 • Museoviikon aikana mahdollisuus tutustua harvoin avoinna olevaan kohteeseen! Myllymuseolla on joka päivä avoimet ovet klo 10-15. Mahdollisuus tutustua historiapolkuun ja kosken varrella sijaitsevaan myllyyn ja historiallisiin rakennuksiin. Kylän historiapolun karttoja on jaossa museolla.

  Raittiustalo, kirpputori ja kahvila avoinna museoviikolla la-su klo 10-14. Raittiustalolla Arrakosken raittiusseuran ja talon historiasta kertova näyttely sekä kirpputori.

Päheet kanootinrakentajat v. 1930 –

10.00 – 17.00

Suomen melontamuseo
Kahvisaari, Lahti

Vapaa pääsy

 • Suomen Melontamuseossa esillä paikallisen retkimelonnan esittelyä v. 1960 alkaen, samoin esitellään kanoottien rakennuspiirrustuksia ja lopputuloksia v. 1930 alkaen. Museon piha-alueella Kahvisaaressa esitellään sään kestävää vanhempaa tee-itse -lasikuituisia kajakkeja. Pysyväisnäyttely on avoinna museossa. Museoalueelle Kahvisaareen on kulku Niemen satamasta.

  Kahvitarjoilua vapaaehtoisella maksulla. Ei ruuhkaa. Kahvisaaressa mahdollisuus istua Vesijärven rannalla ja nauttia omia eväitään kauniissa maisemassa.

  Lue lisää Melontamuseosta

   

Avoimet ovet Hämeenkosken kotiseutumuseolla

11.00 – 15.00

Hämeenkosken kotiseutumuseo
Keskustie 36, Hämeenkoski

Vapaa pääsy

 • Kotiseutumuseolla on perusnäyttelyn lisäksi avoinna myös esinemuseon yläkerrassa näyttely Kosken Hl pioneerit sodan ja rauhan aikana. Näyttelyssä esitellään koskelaisten pioneerien toimintaa 1930-luvulla, sotien 1939-1945 aikana sekä sotien jälkeistä sotainvalidien huoltotoimintaa ja sotaveteraanityötä nykypäivään asti.

  Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esille poikkeusoloihin varautumisen merkitystä maanpuolustukselle ja kriisien jälkeisen aineellisen ja henkisen tuen tärkeää osuutta yhteisön palautumisessa normaalioloihin.

  Lue lisää Hämeenkosken kotiseutumuseosta.

Avoimet ovet Sysmän kotiseutumuseolla

11.00 – 15.00

Sysmän kotiseutumuseo
Makasiininmäentie, Sysmä

Vapaa pääsy

 • Museon perusnäyttelyssä on esillä Sysmän historiaa ja esineistöä aina esihistorialliselta ajalta lähtien. Maanviljelys-ja kotitalousesineistön lisäksi esillä on mm. paikkakunnan kouluihin ja kartanokulttuuriin liittyvää materiaalia. Museon piha-alueelta löytyy muinaistalo, aitta ja katoksessa kirkkovene.

  Museossa on esillä valokuvia Sysmä-seuran tapahtumista vuosien varrelta.

  Kotiseutumuseo toimii kahdessa kerroksessa vanhassa pitäjämakasiinissa. Kivisissä ulkoportaissa on monta askelmaa. Valitettavasti käynti museoon ei ole esteetön.

   

40 vuotta Hennalassa

12.00 – 16.00

Sotilaslääketieteen museo
Helsingintie 199, Lahti

10/7/0 €

 • Sotilaslääketieteen museo avattiin Hennalan kasarmialueella 19.6.1983. Vaikuttavien perusnäyttelyiden lisäksi museossa on uusi 40 vuotta Hennalassa näyttely.

  Lue lisää Sotilaslääketieteen museosta