Ohjelma Perjantai 8.7.

Kadonneen salasanan metsästys

09.00 – 17.00

Radio- ja tv-museo Mastola
Radiomäenkatu 37, Lahti

Vapaa pääsy piha-alueelle

 • Salasana on hukassa, löydätkö vihjeiden avulla oikeat kirjaimet? Pihasuunnistusta lapsille ja perheille Mastolan piha-alueella, luvassa palkkio salasanan löytäjille.

  Museoviikon aikana pihasuunnistusta joka päivä museon aukioloaikana, suunnistus on maksutonta. Mastolaan normaali pääsymaksu, alle 18 vuotiaat maksutta.

  Lue lisää Radio- ja tv-museo Mastolasta

Lasten päivä Hiihtomuseolla

09.00 – 17.00

Hiihtomuseo
Salpausselänkatu 8, Lahti

10/7/0 €, Museokortti

 • Hiihtomuseolla voit tunnelmoida legendaarisen Lahden urheilukeskuksen maisemissa!

  Lasten oma päivä hiihtomuseolla tarjoaa monenlaista kisailua ja askartelua.

  Alle 18-vuotiaat aina maksutta museoon.

  Lue lisää Hiihtomuseosta

Tutustu Arrakosken myllyyn ja teolliseen historiaan

10.00 – 14.00

Arrakosken mylly
Arrakoskentie 66, Padasjoki

Vapaa pääsy!

 • Museoviikon aikana mahdollisuus tutustua harvoin avoinna olevaan kohteeseen! Joka päivä vapaa pääsy, opas päivystää päivittäin eri paikoissa.

  Myllymuseo avoinna. Myllyllä opas kertomassa Arrakosken teollisesta historiasta. Mahdollisuus tutustua historiapolkuun ja kosken varrella sijaitsevaan myllyyn ja historiallisiin rakennuksiin.

   

Mailta ja vesiltä – A. Th. Böökin valokuvanäyttely

10.00 – 16.00

Padasjoen kirjasto
Vaahteratie 4, Padasjoki

Vapaa pääsy

 • Lahden Historiallisen museon osallistavan Muistamo-projektin kautta tuotettu näyttely varakkaan padasjokelaisen merkkihenkilön Albert Theodor Böökin (1958-1943) valokuvista.

  Valokuvien kautta on mahdollista sukeltaa 1900-luvun alun elämään Padasjoella. Albert Böök tunnettiin luonnonhistorian opettajana, Hämeenlinnan kaupunginmuseon perustajana sekä paikallisena museomiehenä, jolle luonto ja kulttuuriasiat olivat lähellä sydäntä. Albert Böökillä perheineen oli Padasjoella kesäpaikka Kerttusalo ja hän on aikanaan Kellosalmentietä pitkin pyöräillessään taltioinut Padasjokea lasinegatiiveille

  Näyttely avautuu 2.7 Padasjoen kirjastolla osana Päheet museot -viikkoa ja on tämän jälkeen avoinna Padasjoen kirjastolla kirjaston aukioloaikoina. Omatoimikirjasto avoinna palveluaikojen ulkopuolella päivittäin 7–21.

   

  Lue lisää Muistamo-hankkeesta

   

Päheet melojat retkellä Päijät-Hämeessä

10.00 – 16.00

Suomen melontamuseo
Kahvisaari, Lahti

Vapaa pääsy

 • Nähtävää on sekä ulkona että sisätiloissa. Melontamuseossa esillä paikallisen retkimelonnan esittelyä v. 1960 alkaen, samoin esitellään Päijät-Hämeen melontareittejä. Museon piha-alueella kahvisaaressa vanha retkimeloja esittelee leiriytymistään, melontavarusteitaan, yöpymisvarusteitaan ja ateriointiaan. Pysyväisnäyttely on avoinna museossa. Museoalueelle kahvisaareen on kulku Niemen sataman edustalta, tai vesitse suoraan saareen.

  Kahvitarjoilua vapaaehtoisella maksulla. Ei ruuhkaa. Kahvisaaressa mahdollisuus istua Vesijärven rannalla ja nauttia omia eväitään kauniissa maisemassa.

  Vierailupyyntö suuremmille ryhmille

  Lue lisää Melontamuseosta

   

Veden laki -taidetyöpajat

10.00 – 12.00 ja 13.00 – 15.00

Heinolan Lukio, Nuorisopalveluiden tilat
Lampikatu 1, Heinola

Maksuton tapahtuma

 • Työpajoissa tehdään tutkimusmatka paikan ekologiaan ja vedenalaiseen maailmaan, sekä kuvitellaan oikeuksia ja velvollisuuksia Heinolan kaupungin äärellä virtaavalle Kymijoelle. Maalaamme sinisellä värillä posliiniesineitä, jotka tulevat osaksi Heinolan Taidemuseon Veden ja Harjun välissä -näyttelyä kesällä 2023.

  Millainen uusi tarina vedestä syntyy?
  Työpajat ohjaa kuvataiteilija ja taidekasvattaja Sara Ilveskorpi. Työpajat ovat ilmaisia ja sopivat kaiken ikäisille (Alle kouluikäiset voivat osallistua vain aikuisen seurassa).

  Päivän aikana järjestetään kaksi työpajaa.

  Lue lisää Heinolan taidemuseosta.

Avoimet ovet Hämeenkosken kotiseutumuseolla

11.00 – 14.00

Hämeenkosken kotiseutumuseo
Keskustie 36, Hämeenkoski

Vapaa pääsy

 • Kotiseutumuseolla on perusnäyttelyn lisäksi avoinna myös esinemuseon yläkerrassa 2.7. avautuva näyttely Kosken Hl pioneerit sodan ja rauhan aikana. Näyttelyssä esitellään koskelaisten pioneerien toimintaa 1930-luvulla, sotien 1939-1945 aikana sekä sotien jälkeistä sotainvalidien huoltotoimintaa ja sotaveteraanityötä nykypäivään asti.

  Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esille poikkeusoloihin varautumisen merkitystä maanpuolustukselle ja kriisien jälkeisen aineellisen ja henkisen tuen tärkeää osuutta yhteisön palautumisessa normaalioloihin.

  Lue lisää Hämeenkosken kotiseutumuseosta.

Avoimet ovet Sysmän kotiseutumuseolla

11.00 – 15.00

Sysmän kotiseutumuseo
Makasiininmäentie, Sysmä

Vapaa pääsy

 • Sysmän kotiseutumuseon perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Museon perusnäyttelyssä on esillä Sysmän historiaa ja esineistöä aina esihistorialliselta ajalta lähtien. Maanviljelys-ja kotitalousesineistön lisäksi esillä on mm. paikkakunnan kouluihin ja kartanokulttuuriin liittyvää materiaalia. Museon piha-alueelta löytyy muinaistalo, aitta ja katoksessa kirkkovene.

  Kotiseutumuseo toimii kahdessa kerroksessa vanhassa pitäjämakasiinissa. Kivisissä ulkoportaissa on monta askelmaa. Valitettavasti käynti museoon ei ole esteetön.

   

Avoimet ovet Lääninkivalteri Aschanin talolla

11.00 – 16.00

Lääninkivalteri Aschanin talo
Kauppakatu 3b, Heinola

Vapaa pääsy

 • Avointen ovien päivänä Lääninkivalteri Aschanin talolla voit ilman pääsymaksua levähtää hetkeksi 1700-luvun hyötypuutarhassa tai vaikkapa tutustua tarkemmin rakennuksen entisöinnissä löytyneisiin pintamateriaaleihin.

  Avulias henkilökunta kertoo talon historiasta mahdollisuuksien mukaan.

  Lue lisää Lääninkivalteri Aschanin talosta

Avoimet ovet Heinolan kaupunginmuseolla

11.00 – 16.00

Heinolan kaupunginmuseo
Kauppakatu 14, Heinola

Vapaa pääsy

 • Avointen ovien päivänä pääset ilman pääsymaksua tutustumaan Heinolan historiaa esittelevään perusnäyttelyyn sekä ruoan kulttuurihistoriaa esittelevään Ruokajuurilla-näyttelyyn.

  Hiirulaisen suvun jäsenet ovat piiloutuneet lasten iloksi kokoelma-aarteiden sekaan. Tarjoamme kartan ja tarrat mukaan löytöretkelle!

  Lue lisää Heinolan kaupunginmuseosta

Avoimet ovet Heinolan taidemuseolla

11.00 – 16.00

Heinolan taidemuseo
Kauppakatu 4, Heinola

Vapaa pääsy

 • Avointen ovien päivänä pääset ilman pääsymaksua tutustumaan Rikki! Keramiikkakommentteja -taidenäyttelyyn.

  Tuula Lehtisen, Maria Stereon ja Niina Villanuevan keramiikka-aiheiset teokset herättävät museon pysyvät posliinikokoelmat eloon.

  Lue lisää Heinolan taidemuseosta

Elävää musiikkia Harmonikkamuseolla

11.00 – 16.00

Suomen harmonikkamuseo
Uotintie 4, Sysmä

5€

 • Esillä museon historiaa teemanäyttelyssä Museo 30 Vuotta.  Elävää musiikkia museoviikolla.

  Lue lisää Harmonikkamuseosta

   

Tutustu Urajärven kartanoon

11.00 – 17.00

Urajärven kartanomuseo
Kartanontie 77, Urajärvi

8/6€

Opastus Vesimyllyjen ja viljanjauhatuksen historiaan

12.00 – 12.45

Vääksyn vesimylly- ja sähkövoimalaitosmuseo
Vääksyntie 15, Vääksy

Vapaa pääsy

Yleisöopastus Orimattilan kotiseutumuseossa

12.00 – 13.00

Orimattilan kotiseutumuseo
Pappilantie 4,Orimattila

Vapaa pääsy

 • Kaikille avoin yleisöopastus, jossa tutustutaan kotiseutumuseon historiaan, rakennuksiin, vanhoihin esineisiin ja entisajan elämäntapaan. Vapaa pääsy. Opastuksen kesto n. 1 h.

  Lue lisää Orimattilan kotiseutumuseosta.

Sotiemme 1939-45 perintö

12.00 – 16.00

Sotilaslääketieteen museo
Helsingintie 199, Lahti

10/7 €

 • Miten haavoittuneet hoidettiin 1939-45 rintamalta kotiin? Sankarivainajien pitkä tie kotiin, Naiset sotien tehtävissä, Hennalan kasarmialueen historia – museossa toistakymmentä eri näyttelyosastoa kahdessa kerroksessa. Hennalan historia ja Sodan ajan lääkintähuolto -elokuvat pyörivät nonstoppina, lisäksi esitelmiä joka päivä 5.7.-10.7. klo 13.00.

  Museoviikon esitelmät klo 13.00:

  5.7. YH-ajan 1939 linnoitustyöt Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.
  Salpalinja-opas Juha Kilpeläinen
  Ennen talvisotaa aloitettiin itärajan linnoitustyöt. Mitä kaikkea ehdittiin valmistella kymmenien tuhansien henkilöiden työllä?

  6.7. Hennalan kasarmialue 1910–2022
  Kotiseutuneuvos Seppo Toivonen
  Venäläiset ostivat kasarmialueen kesäkuussa 1910. Venäläisten poistuttua alue oli punakaartin hallussa ja sotavankilana.

  7.7. Kymijoen- ja Luumäenlinjan linnoittaminen talvisodan aikana.
  Salpalinja-opas Juha Kilpeläinen
  Talvisodan alettua, antoi Päämaja käskyn sekä pioneerikomentajalle, että merivoimien komentajalle nykyisen Kymenlaakson alueella suoritettavista linnoitustöistä. Kenraali Sarlin sai suoritettavakseen ns. Luumäenlinjan työt ja Kenraali Valve Kymijoenlinjan työt. Esitelmässä paneudutaan töiden laajuuteen sekä työvoiman hankinnan haasteisiin.

  8.7. Lahti 1918. Punaisen vallan aika, taistelut sekä vankileiri
  Kotiseutuneuvos Seppo Toivonen
  1918 tammikuussa Lahdessa tapahtui vallankumous. Punainen hallinto vallitsi huhtikuun puoleen väliin. Parin viikon taistelun punakaartin ja saksalaisten välillä jälkeen Hennalaan perustettiin Lahden sotavankila.

  9.7. Kaakkois-Suomen itärajan linnoittaminen 1939–40
  Salpalinja-opas Juha Kilpeläinen
  Itsenäisyyden turvaamiseksi tehtiin valtavia linnoitustöitä itärajalla ennen talvisotaa ja sen jälkeen.

  10.7. Lahden sotavankila – Punavankileiri Hennalassa
  Kotiseutuneuvos Seppo Toivonen
  Toukokuun alussa 1918 perustettiin Lahden sotavankila, jonka nimi muuttui syksyllä Lahden pakkotyölaitokseksi. Enimmillään leirillä oli yli 10 000 punavankia. Vankileiri lopetettiin syksyllä 1919.

  Esitelmät sisältyvät museon lipun hintaan.

  Lue lisää Sotilaslääketieteen museosta

Tutustu Asikkalan menneisyyteen

12.00 – 18.00

Asikkalan kotiseutumuseo
Kirkkotie 43, Asikkala

5/0 €

 • Tutustu oppaan kanssa tyypilliseen hämäläiseen pihapiiriin erilaisine rakennuksineen. Kotiseutumuseolla joka päivä Eino Salmisen valokuvanäyttely ”Vääksyn vesillä ja vähän muuallakin”.

  5 e/aikuinen (vain käteinen), lapset ilmaiseksi.

  Lue lisää Asikkalan kotiseutumuseosta.

Metsän riistaa & veden viljaa -näyttely

12.00 – 18.00

Hollolan kotiseutumuseo
Parinpellontie 11, Hollola

5/3/0 €

 • Hollolan Kotiseutuyhdistyksen metsästys- ja kalastusaiheinen näyttely esittelee eläimistöä ja pyynnin perinteitä mailta sekä järviltä. Näyttelyssä mukana Suomen Metsästysmuseo.

  5 €/hlö, yli 10 hlö ryhmät 3 €/hlö, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

  Lue lisää Hollolan Kotiseutumuseosta

Veden mahti -tehtäväpolku

12.00 – 18.00

Hollolan kotiseutumuseo
Rälssintie 6, Hollola

Maksuton tapahtuma

 • Koko perheen omatoiminen tehtäväpolku Hollolan talomuseoalueella.

  Tehtäväpolku on maksuton, kotiseutumuseoon normaali pääsymaksu 5 €/hlö, yli 10 hlö ryhmät 3 €/hlö, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

  Lue lisää Hollolan Kotiseutumuseosta

Kävelykierros Tainionvirralla

13.00

Itä-Hämeen museo
Koskipääntie 2, Hartola

15/5 €

 • Kierroksen aikana tutustumme opastetulla kävelyllä Tainionvirran rantamaisemaan esihistoriasta nykyisyyteen. Lisäksi vierailemme taidesalonki Talviossa ja Koulukarttojen kertomaa -näyttelyssä. Lähtö museoviikolla joka päivä Itä-Hämeen museon pihasta.

  Osallistumismaksu museokortilla 5 €.

  Lue lisää Itä-Hämeen museosta.

Vääksyn kanava 150-vuotta!

13.00 – 14.00

Päijännetalo
Meijeritie 1, Vääksy

Vapaa pääsy

 • Suomen vilkkaimman kanavan historiaa käy läpi Ari Myllylä Päijännetalon 2.kerroksessa.

  Päijännetalon toisessa kerroksessa voi tutustua mm. mainioon Vääksyn kanavan 150-vuotisjuhlanäyttelyyn. Päijännetalon ylimmässä kerroksessa on vaikuttava Asikkala kartoissa 1748-1941 -näyttely. Päijännetalolla voi käydä myös kurkkimassa miltä Päijännetunneli näyttää sisältä päin.

  Päijännetalo ja Matkailuinfo on auki ma-pe 11-18 ja la-su 11-15.

  Lue lisää Päijännetalosta.